2 Ekim 2013 Çarşamba
Hamilelikte Bacak Krampları
Hamilelikte bacak kramplarını çekmeyen var mı?
Genellikle uykunuzda bir anda girip dakikalarca geçmeyen insanı ağlatan, sanki kılıç saplanıyor gibi korkunç bir şey.Bu benim deneyimimdi.Meğersem tedavisi olan bir şeymiş aman sabrediyim geçer diyorsunuz, gün geçtikçe artıyor. Genellikle bacak krampları 24. haftadan itibaren çok sık karşılaşılıyor. Bacak kramplarının kesin nedeni belli olmamakla beraber sebepler arasında kalsiyum, magnezyum azlığı ve fosfor fazlalığı gösterilir. Ayrıca büyüyen uterusun toplar damar sisteminde yarattığı baskı ve buna bağlı dolaşım problemleri de kramp oluşumunda önemli bir etkendir. Ek olarak gün içi yorgunluk, fazla ayakta kalma, aşırı kilo alımı ve varisler, bacak kramplarını artırıcı unsurlardır.
Gebelikte ihtiyaç duyulan yüksek magnezyum miktarının sadece besinle karşılanabilmesi içinse anne adayının aşırı yemesi gerekmektedir. Kaldı ki bu da sağlıklı bir hamilelik için önerilmez. Bu yüzden doktor denetiminde magnezyum veya kalsiyum desteği alınmalıdır.Bende kullandım çok faydasını gördüm.Doğuma bir kaç gün kala Dr.um kesti, doğum belirtilerini baskılayabiliyor muş.
Kramp girdiğinde ne yapabilir siniz?
Bacak kramplarınız rahatsızlık verdiğinde kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapmaya gayret gösterin.
Eğer aniden kramp girerse, öncelikle sakin olmaya çalışın ve dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın. Bu hareketleri birinden yardım almanız mümkünse sırt üstü yere uzanarak; yardım alamayacak durumdaysanız ellerinizi sert bir yere dayayıp destek alarak yapmanız daha etkili olacaktır.
Kendinizi zorlamadan ve panik olmadan, sakin bir şekilde bacak ve baldır kaslarınızı esnetip yaylandırarak gevşemeye çalışın.
Kramp giren bölgeye hafif bir masaj, baldır üzerine sıcak bir havlu koymak ve ayak parmaklarını yukarıya doğru germek de krampların hafifletilmesinde faydalıdır. Masaj ilk başta canınızı acıtsa da spazmlar çözüldükçe acı da kaybolacaktır.
Bacak Kramplarınız İçin Bunlara Dikkat!
Kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmeye dikkat edin.
Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın.
Uzun süre boyunca ayakta kalmaktan, oturmaktan veya yürümekten kaçının.
Dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutun, varisiniz varsa varis çorabı giymeyi ihmal etmeyin.
Otururken mümkünse ayağınızın altına yükseklik koyun. Oturduğunuz sırada ayak bileklerinizi dairesel hareketlerle minik minik çevirin.
Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
Gece yatmadan ılık bir duş alın, yatağa girmeden önde baldır ve bacak kaslarınızı gerin ve sol tarafınıza yatmaya gayret gösterin.
Aşırı kilo alımından kaçının.
Ayrıca, hamile eğitimi ve yoganın da kramp oluşumunu engelleyici faydaları olduğunu unutmayın.
Hamilelik dönemi, kadınların kas fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir dönemdir. Bu dönemde oluşan kramplar hayati bir tehlike oluşturmaz ama rahatsızlık verir. Eğer kramplarınıza şiddetli ağrılar ekleniyor ve gittikçe arttığını hissediyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeli ve damar sisteminizle ilgili bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Alıntıdır
Aslında kramp girdiğinde yapacağınız hiçbirşey olmuyor, masaj gerdirme işe yaramıyor.O geçeceği zamanı biliyor.Kramp şikayetiniz varsa mutlaka Dr.unuza söyleyin! ve de ilacınızı içmeyi asla unutmayın, yatmadan önce alırsanız iyi olacaktır.Umarım hamileliğiniz çok güzel geçer mutlu anılar biriktirirsiniz.Allah yardımcınız olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder