6 Haziran 2013 Perşembe

Bebek Gelişim Tablosu (Denver Gelişimsel Tablo)

 
         Bebek gelişim tabloları içinde size çok faydası olacağını düşündüğüm Denver Gelişim Tablosundan bahsedeceğim.

     Denver Gelişimsel Tarama Testi adı ile ilk kez 1967 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmış, dünyada 50'den fazla ülkede standardize edilerek uygulamaya konmuştur. 1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof Dr Kalbiye Yalaz ve Prof Dr Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılarak kullanıma sunulmuştur. Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiş, Denver II adı ile yayınlanmıştır.

DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır.


Üç temel alanda değerlidir:

1. Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,
2. Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,
3. Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.
Alıntıdır.








Tablolar alıntıdır.

Bebeğinizin ay ay ve yıllara göre neler yapabileceği bu tablolarda yer almaktadır.Resimleri Word dosyasına kaydedin ve büyütün yada isterseniz çıktısını alıp takip edersiniz. Onun gelişimini yakından takip etmiş, eğer bir sorun varsa erken teşhis, alacağınız oyuncaklar, bebeğinizle oynayacağınız oyunlara varana kadar size yol gösterici tablolar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder